SEVE și MORE Group aduc investitori în România, în ziua grevei generale din Grecia

Ilias Papageorgiadis @ Evenimentul SEVE

SEVE și MORE Group aduc investitori în România, în ziua grevei generale din Grecia

Ilias Papageorgiadis @ Evenimentul SEVEMiercuri, 15 iunie 2011, a fost o zi tumultoasă pentru Grecia, cu mii de oameni ieșind în stradă într-una dintre cele mai mari greve generale pe care țara le-a văzut din octombrie 1989. Organizatorii evenimentului „Exportul în România și secretele sale”, SEVE (Asociația Exportatorilor din Grecia de Nord) și reprezentanții acesteia în România, MORE GROUP, erau îngrijorați și pe bună dreptate. 

Însă nu au existat motive de îngrijorare. Sala din hotelul “Les Lazaristes” din Salonic a fost plină de profesioniști și reprezentanți de la diferite companii interesate să afle mai multe informații despre România și potențialul său de investiții. Mai mult de 150 de persoane si 30 de companii ce își doresc să exporte, să se extindă sau să investească în România, au luat parte la eveniment, transformând conferința  într-un succes pentru organizatori dar și pentru potențialul de investiții străine al României. 

La conferința „Exportul în România și secretele sale”, ce s-a bucurat de sprijinul Ministerului de Afaceri Externe al Greciei, au participat multe nume importante din sectorul de afaceri român și elen, unii luând parte activă la acest eveniment, în calitate de speaker. Printre ei, putem numi pe: 

  • Dimitris Lakasas, Președinte SEVE
  • Michalis Sotiriou, Președinte al Camerei de Comerț Româno-Elen, CEO Alumil Romania
  • Christos Seferis, COO Ernst & Young pentru Europa Centrală și de Est
  • Giorgos Pentaliotis, Președintele Corporației Bancpost, Președinte EFG Leasing Romania
  • Eirinikos Platis, Partener la firma de avocatură Platis Basilescu 
  • Panos Dialynas, Manager Regional de Operațiuni Eurofast Global Limited
  • Ilias Papageorgiadis, reprezentant oficial SEVE în Romania, CEO MORE Group

Ilias Papageorgiadis, reprezentant oficial SEVE în Romania, CEO MORE  GROUP a fost cel care a deschis conferința, prezentând statutul economic actual al României, concentrându-se pe avantajele pe care țara le poate oferi Greciei în comparație cu alte țări din Balcani și prezentând serviciile pe care SEVE (prin MORE GROUP) le oferă afaceriștilor eleni în România, oferind și o scurtă analiză în ceea ce privește segmentul energiei verzi în România, sectorul imobiliar și cei „5 pași simpli și practici necesari pentru a intra în sectorul de afaceri românesc și cum să îți stabilești prezența”. 

Acesta a fost urmat de Dimitris Lakasas, Președinte SEVE, care a descris România ca fiind: „O piață cheie, cu un interes puternic pentru colaborare, export și parteneriate, din moment ce aceste 2 țări au foarte multe lucruri în comun atât în ceea ce privește afacerile precum și la un nivel cultural și social”. 

A urmat Michalis Sotiriou, Președinte al Camerei de Comerț Româno-Elen, CEO Alumil Romania, declarând că, în opinia sa, potențialul României nu este pe deplin exploatat. „În acest moment nu exportăm în România, doar vindem produse. Suntem atât de aproape. Pentru Grecia de Nord, mai ales, distanța necesară exportului în România este aceeași cu Atena. România este o țară unde ne simțim în siguranță și în care ne bucurăm de respectul cetățenilor”. A mai vorbit și despre problemele cu care se înfruntă unii exportatori de alimente și a insistat că „imaginea generală a țării este pozitivă însă trebuie facut un studiu de piață serios înainte de a investi”. 

Apoi a venit rândul lui Christos Seferis, COO Ernst & Young pentru Europa Centrală și de Est care a analizat situația economică, amintind de veșnica problemă birocratică a României însă adaugând că: „țara iese din criză și potențialul este, evident, pozitiv”.

Giorgos Pentaliotis, Președintele Corporației Bancpost, Președinte EFG Leasing Romania, consideră că România va progresa în următorii ani și, probabil, în următorul deceniu. A clarificat faptul că Bancpost a repornit finanțarea însă, de această dată „cu diferite criterii față de cele din trecut și cu o nouă filozofie, adaptată la situația actuală”. În plus, acesta a explicat lista de servicii și diferitele tipuri de finanțări pe care banca le oferă exportatorilor (și importatorilor români) și a declarat că Bancpost consideră că activitatea de comerț bilaterală între cele două țări „va crește și banca va rămâne un element important în această activitate”. 

Eirinikos Platis, Partener la firma de avocatură Platis Basilescu , a oferit o bază legală necesară discuției și a declarat: „Există probleme, bineînțeles, însă dacă studiezi piața și ești organizat, pregătit și colaborezi cu oamenii potriviți, nu este nimic ce nu poate fi rezolvat”. 

Panos Dialynas, Manager Regional de Operațiuni Eurofast Global Limited, a fost ultimul speaker, analizând standardele financiare ale României, acordând atenție în special „micilor schimbări la care trebuie să fim atenți, pentru a evita surprizele neplăcute”.

Despre evenimentul „Exportul în România și secretele sale”,  Ilias Papageorgiadis, reprezentant oficial SEVE în Romania, CEO MORE Group, a declarat: „În ceea ce ne privește evenimentul a avut succes. Sunt mulțumit să văd că există mulți oameni de afaceri și companii din Grecia interesați să investească în România. Am stabilit multe conexiuni și numărul mare de participanți, mai ales într-o zi atât de complicată din punct de vedere social pentru Grecia, ne oferă o prespectivă pozitivă pentru viitor. ”

MORE GROUP împreună  cu Asociația Exportatorilor din Grecia de Nord (SEVE) va organiza mai multe evenimente în acest an și au planificat un posibil eveniment major în Grecia pentru companiile interesate să investească în România. 

* Asociația Exportatorilor din Grecia de Nord (SEVE) a fost înfințată în 1975 ca organizație non-profit și, in acest moment, este cea mai mare asociație de companii exportatoare din Grecia, având mai multe de 610 membrii-companie. 

Misiunea SEVE este să consolideze, protejeze și promoveze interesele profesionale, economice, sociale și etice ale membrilor săi, să promoveze și sprijine produsele grecești pe piețele externe, să promoveze și să sprijine dezvoltarea cooperării internaționale între interesele companiilor grecești și ale celor din alte țări, să realizeze studii de piață în diferite țări, să adune și să disemineze informații și date statistice pentru a-și putea informa membrii, să coopereze cu organizații din jurul lumii și să implementeze programe europene care susțin interesele economice ale membrilor săi. 

* Echipa MORE este activa in Romania inca din anul 2004, fiind implicata in peste 300 de tranzactii imobiliare, cu o valoare totala de aproximativ 500 de milioane euro. Incepand cu anul 2007, MORE participa ca expozant la targuri internationale si evenimente din industria imobiliara, reprezentand cu succes Romania. Activitatea grupului acopera trei domenii: Proprietati imobiliare, Servicii specializate şi Green Energy, concentrandu-se pe proprietati generatoare de venit, terenuri şi oportunitati investitionale.